Filosofies vertier #1: Darius en Heraclitus

Plaats van handeling: Efeze

Tijd: 5e eeuw voor Christus


Heraclitus wordt wakker, rekt zich uit, sloft eens heen en terug over de agora met de slaap nog in de ogen. Dan bedenkt hij zich dat hij vandaag nog niet in zijn brievenbus gekeken heeft. En zowaar; niemand minder dan de Keizer van Perzië (en dus ook van Efeze, dat in die jaren van de Perzen was) heeft hem een brief gestuurd. Hoera!

 


 

KING DARIUS, THE SON OF HYSTASPES, ADDRESSES HERACLITUS OF EPHESUS, THE WISE MAN, GREETING HIM.


“You have written a book on Natural Philosophy, difficult to understand and difficult to explain. Accordingly, if in some parts it is explained literally, it seems to disclose a very important theory concerning the universal world, and all that is contained in it, as they are placed in a state of most divine motion. But commonly, the mind is kept in suspense, so that those who have studied your work the most, are not able precisely to disentangle the exact meaning of your expressions.


Therefore, king Darius, the son of Hystaspes wishes to enjoy the benefit of hearing you discourse, and of receiving some Grecian instruction. Come, therefore, quickly to my sight, and to my royal palace; for the Greeks in general, do not accord to wise men the distinction which they deserve, and disregard the admirable expositions delivered by them, which are, however, worthy of being seriously listened to and studied; but with me you shall have every kind of distinction and honour, and you shall enjoy every day honourable and worthy conversation, and your pupils’ life shall become virtuous, in accordance with your precepts.”HERACLITUS, OF EPHESUS, TO KING DARIUS, THE SON OF HYSTASPES, GREETING.


“All the men that exist in the world, are far removed from truth and just dealings; but they are full of evil foolishness, which leads them to insatiable covetousness and vain-glorious ambition. I, however, forgetting all their worthlessness, and shunning satiety, and who wish to avoid all envy on the part of my countrymen, and all appearance of arrogance, will never come to Persia, since I am quite contented with a little, and live as best suits my own inclination.”

 


Achtergrond: Darius is natuurlijk Darius de Grote, heerser van het perzische wereldrijk van die jaren. Heraclitus kennen we als de Duistere, inspiratiebron van Hegel, Nietzsche, en wie niet al. Zijn panta rhei wordt nog wel eens aangehaald.

 


 

This entry was posted in vkblog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Filosofies vertier #1: Darius en Heraclitus

 1. Maria Trepp says:

  Avatar van Maria Trepp
  Fictieve brieven , neem ik aan???
  Ook Peter Sloterdijk haalt Heraclitus instemmend aan en diens principe dat fundamentele tegenstellingen en strijd de principes zijn van het bestaan ( In “Kritiek van de cynische rede”)
  En bij Klukhuhn, die ik nu eindelijk in huis heb, lees ik op pagina 275 dat Herclites de innerlijke ruimte heeft ontdekt en dus als de eerste psycholoog kan worden aangemerkt…

 2. Henk van Leuken says:

  Avatar van Henk van Leuken
  Wat leuk curunir! Heraclitus is een van mijn lievelingen. “De duistere” is voor Heraclitus een erenaam. Hij had in de oudheid al een reputatie op het gebied van scherpzinnigheid, diepzinnigheid en een moeilijk te begrijpen gedachtegang. Helaas zijn er geen volledige werken meer. Wat gevonden is zijn citaten. Helaas hebben wij geen duidelijke relatie meer met dat historisch verleden. Maar aangezien in zijn boek uiteengezet werd door wat voor een verborgen orde alles in de wereld bijeen wordt gebracht, calculeert hij daar ook de taal bij in. De wetten. En laten we Heraclitus geuzennaam eer aan doen en ons voegen in de wereld van de wetten van de taal en in koor roepen: KAN HET GEZOCHTE AL OP VOORHAND GEKEND ZIJN?

 3. curunir says:

  Avatar van curunir
  Ha dank voor de reacties.

  @ Maria: De twee brieven zijn afkomstig uit de Vitae van Diogenes Laërtius. Een werk uit de 3e eeuw NC waarin een overzicht staat van het leven van beroemde filosofen uit het verleden, een beetje zoals Giorgio Vasari dat voor kunstenaars heeft gedaan

  zie http://en.wikipedia.org/wiki/Lives_and_Opinions_of_Eminent_Philosophers
  en http://classicpersuasion.org/pw/diogenes/dlheraclitus.htm voor het hoofdstuk over Heraclitus
  Er zit zo’n 700 jaar tussen, dus helemaal zeker weten doe je het niet, maar ik beschouw ze toch maar als authentiek ;).

  Heb Klukhuhn er even bij gepakt, interessant; hij heeft natuurlijk ook Nietszsche geïnspireerd (die toch eigenlijk ook een psycholoog is, of iig voortdurend uitspraken doet over de psychologie van de mens), en misschien Simon Vinkenoog ook wel (zie mijn vorige post), die had ook zo’n beetje alles gelezen

  @Henk van Leuken: Ja jammer dat er geen volledig werk bewaard is gebleven. Hij schijnt z’n hoofdwerk wel in de tempel van Artemis (een van de wereldwonderen overigens, in zijn hometown Efeze) te hebben gedeponeerd (op de plek van de relieken) omdat het zo waardevol was.. maar het heeft niet mogen baten 😉

  Diogenes geeft ook nog enkele mooie epigrammen mbt Heraclitus.

  I
  I who lie here am Heraclitus, spare me
  Ye rude unlettered men: ‘Twas not for you
  That I did labour, but for wiser people.
  One man may be to me a countless host,
  And an unnumbered multitude be no one;
  And this I still say in the shades below.

  II
  Be not too hasty, skimming o’er the book
  Of Heraclitus; ‘tis a difficult road,
  For mist is there, and darkness hard to pierce.
  But if you have a guide who knows his system,
  Then everything is clearer than the sun.

 4. Wim Duzijn says:

  Avatar van Wim Duzijn
  Tja, met een beetje tevreden zijn in een wereld vol rijke gekken…
  Kom er eens om vandaag de dag.

 5. J de Kat says:

  Avatar van J de Kat
  Van wie heb je dit gejat?
  De oude Grieken spraken geen Engels.
  Bronvermelding, al is het maar van de vertaler, kan geen kwaad.
  Behalve als je geen zin heb op te draaien voor de kosten, natuurlijk.

 6. curunir says:

  Avatar van curunir
  @Wim

  Ja; ik vind het een mooie levenswijze. Zij die slim genoeg zijn zullen zijn woorden wel begrijpen, maar geen marionet van rijke heersers willen worden. Zoals de parabel van de zen-meester, die liever in zijn modderpoel bleef spelen dan de problemen van het rijk op te lossen.

  @Waarde Kat,

  Zoals ik hierboven schreef:
  De twee brieven zijn afkomstig uit de Vitae van Diogenes Laërtius. Een werk uit de 3e eeuw NC waarin een overzicht staat van het leven van beroemde filosofen uit het verleden, een beetje zoals Giorgio Vasari dat voor kunstenaars heeft gedaan

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lives_and_Opinions_of_Eminent_Philosophers
  en http://classicpersuasion.org/pw/diogenes/dlheraclitus.htm voor het hoofdstuk over Heraclitus
  Er zit zo’n 700 jaar tussen, dus helemaal zeker weten doe je het niet, maar ik beschouw ze toch maar als authentiek ;).

  Mijn latijn is helaas wat roestig, en bovendien zijn de nederlandse vertalingen over het algemeen niet rechtenvrij. Vandaar het engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *